Γιώργος Σταυρή

Υποψήφιος Αμμοχώστου

Ο Γεώργιος Σταυρή κατάγεται από την Αμμόχωστο (23.11.1961), γιος του Κλεάνθη και Δάνας Σταυρή από την Παλαιά Αμμόχωστο. Ο μ. πατέρας του δεινός επιχειρηματίας ασχολήθηκε με το διεθνές εμπόριο γεωργικών προιόντων (VeproCo) και στον τομέα του τουρισμού  με το αξέχαστο Edelweiss καφεστιατόριο της Αμμοχώστου. Από την ίδια οικογένεια ο μ.Παππούς του, Γεώργιος Μασούρας δημιούργησε το γνωστό ξενοδοχείο στην  Σαλαμίνα, “Evagoras Court”. Απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Ζώνης φοίτησε ένα χρόνο στην Α΄ τάξη του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου κι απεφοίτησε από το Οικονομικό Λύκειο Νεοκλέους στην Λευκωσία. Κατετάγη στην Εθνική Φρουρά το 1979 όπου επελέγη ως έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, απεφοίτησε από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στα Βαρέα Όπλα κι είναι τώρα Υπολοχαγός.

Αποφοίτησε από το κορυφαίο Stanford University στις ΗΠΑ με τρία πτυχία όλα με Διάκριση, στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες και με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Πολιτικές κι από το Ινστιτούτο ΜΜΕ του Stanford.   Είχε καθηγήτρια του την πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και τον W.Sharpe (Nομπελίστα 1990) στα Χρηματοοικονομικά.  Είναι επίσης σήμερα, ανώτερος ερευνητής στη Νομική Σχολή του Stanford σε έργο που επικεντρώνεται στη νομική πτυχή της επανεγκατάστασης στην πόλη της Αμμοχώστου. Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το άθλημα της ξιφασκίας, συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες στις ΗΠΑ κλπ και το 1988 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ με την αμερικανική αποστολή. Eίναι ιδρυτής του “Συλλόγου Ξιφασκίας Αμμοχώστου.”

Το 1998 ίδρυσε και διεύθυνε το τραπεζικό Κολέγιο στην Αθήνα, Athens Institute of Finance σε συνεργασία με Ευρωπαικό πανεπιστήμιο μέχρι το 2018. Την τρέχουσα περίοδο είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Dundee στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα Ενέργειας κι Οικονομικών. Διατηρεί θέσεις Επισκέπτη Ερευνητή σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, π.χ Center of Energy –Dundee University UK, The Energy Policy and Security in the Middle East Program at the American University of Beirut κ.α.

Εργάστηκε σε διάφορους  τομείς ως διευθυντής στον ιδιωτικό τομέα. Μέσω της ‘Stanford Associates International’ προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες  έρευνας, εκπαίδευσης  κ.α τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟς και κρατικούς αξιωματούχους.

Προσέφερε για πολλά χρόνια υπηρεσίες στην Εκκλησία της Κύπρου, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πρόεδρο Μ. Barzani στο Κουρδιστάν κ.ά και στην υπόθεση της Κύπρου, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, ουσιαστικά κι αποτελεσματικά. Διατηρεί ευρύτατο δίκτυο σχέσεων με κέντρα αποφάσεων κι κρατικούς αξιωματούχους διεθνώς. Συνεισφέρει τακτικά επιστημονικές εργασίες κι άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Είναι διευθυντής του νεοιδρυθέντος ‘Ευρω-Μεσογειακού Ινστιτούτου Γεωπολιτικής’ . Είναι πολύγλωττος με ευχέρεια στην Αγγλική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.