Άννα Μαραγκού

Υποψήφια Λευκωσίας

Γεννήθηκε στη Λευκωσία από πατέρα Βαρωσιώτη. Σπούδασε στο Βέλγιο αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ιστορία της Αμμοχώστου αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών της για τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με επίκεντρο την ιστορία της Κύπρου διαχρονικά με ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό της και στη διάδοση και διάσωσή της μετά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής και κατοχής.

Αγαπητοί φίλοι

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην πρώτη επίσημη πια εμφάνιση της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο».

Εδώ, ενώπιος ενωπίω μπροστά στην πραγματικότητα της ζωής όλων μας.

Εδώ, με το βλέμμα και την ψυχή στραμμένα στο άλλο μισό κομμάτι της πατρίδας μας που είναι και η πεμπτουσία του λόγου ύπαρξης της Πρωτοβουλίας.

Εμείς όλοι εδώ, σας προσκαλέσαμε για να σας ενημερώσουμε για τη θέληση και το πείσμα μας να είμαστε παρόντες και παρούσες στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί θέλουμε να έχει ο τόπος μέλλον, για να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια χωρίς ενοχές. Για να μην έχουν λόγο να φεύγουν από τη γη τους, για να είναι περήφανα για την ιστορία και την εικόνα της πατρίδας τους.

Είμαστε εδώ με προτάσεις καθαρές και ξάστερες!

Ναι, πιστεύουμε και είμαστε ταγμένοι στην επανένωση του τόπου μας πάνω από όλα. Από τη στιγμή που αυτός ο τόπος θα απελευθερωθεί από τους ζυγούς του παρελθόντος, την κατοχή, τα ξένα στρατεύματα, τις εγγυήσεις, και θα γίνει ένα κανονικό κράτος, τότε μόνο θα ευημερήσει και θα προκόψει για το καλό όλων μας.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μεταφέρουμε τα βάρη και τα λάθη του παρελθόντος στη νέα γενιά, να τη φορτώσουμε τις ευθύνες και τα λάθη που διαπράξαμε, εδώ και μισό αιώνα.

Σηκωθήκαμε από τον καναπέ και το Φατσοβιβλίο, πικραμένοι και θυμωμένοι από την απραξία και την απουσία «θέλησης» για την επανένωση του τόπου, αλλά αποφασισμένοι να τη διεκδικήσουμε. Ξέρουμε τι κρατά σε καταστολή τη λύση του Κυπριακού. Εμείς δεν βολευόμαστε με τα τετελεσμένα ούτε θα κάνουμε καριέρες πάνω στο κυπριακό πρόβλημα. Είμαστε άνθρωποι που βιώνουμε καθημερινά τι γίνεται, όχι πια πίσω από την πλάτη μας, αλλά ολοφάνερα και ανερυθρίαστα ενώπιον μας και με ολέθριες εθνικές συνέπειες.  Είμαστε καθημερινοί μάρτυρες μιας κοινωνίας που ούτε κοινωνία μπορεί πια να λέγεται, καθότι δεν είμαστε ούτε κοινωνοί, ούτε συμπαίχτες. Άλλοι αποφασίζουν, άλλοι ετσιθελικά και εγωιστικά οδηγούν τον τόπο με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση και καταστροφή, όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο και τις επερχόμενες γενιές του ελληνισμού αυτού του τόπου.

Δεν θα ακούσετε από εμάς τη γνωστή ξύλινη γλώσσα των επαγγελματιών της πολιτικής. Αυτήν δεν τη γνωρίζουμε, ούτε θέλουμε να τη μάθουμε, ούτε παρακολουθούμε μαθήματα επ’ αμοιβή για το πώς να ξεγελούμε τον άλλο που κάθεται απέναντί μας. Ούτε θα τάξουμε με μεγάλα και παχιά λόγια! Θα δεσμευτούμε, με την πρωταρχική έννοια της λέξης, για την προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα! Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μεγαλοφώνως, μπορούμε να μιλήσουμε με γλώσσα καθαρή και ξάστερη, που δεν επιδέχεται παρενθέσεις ή παρερμηνείες. Γιατί μόνο η λύση του Κυπριακού θα δώσει λύση και σε πολλές παθογένειες που κουβαλά μαζί του αυτό το δύσμοιρο κράτος. Διαφθορά, κουμπαροκρατία, κοινωνική ανισότητα και τόσα άλλα.

Προερχόμαστε από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, μαζευτήκαμε, το παλέψαμε, πληρώσαμε στη δημοκρατία μας για να γίνουμε και εμείς «κόμμα» σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Ναι, δεν είμαστε ένα συμβατικό κόμμα με πολιτικά γραφεία, αρχηγούς και παρακοιμώμενους. Υποψήφιοι της Πρωτοβουλίας είναι καθηγητές, κοινωνιολόγοι, γιατροί, επιστήμονες, μαθηματικοί, λογιστές, άτομα άξια στους τομείς τους και πάνω από όλα άτομα με χέρια καθαρά. Όλοι αυτοί που εδώ και μήνες δουλεύουν σιωπηρά δεν μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία για να διεκδικήσουν αφορολόγητο αυτοκίνητο και μια καρέκλα.

Την Πρωτοβουλία την έστησε από τη γένεσή της η νέα γενιά της Κύπρου, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Αυτά τα παιδιά που ενώ διαπρέπουν στο εξωτερικό και μας κάνουν περήφανους, το μυαλό και η ψυχή τους είναι εδώ μαζί μας. Αυτοί έστησαν τις θεματικές μας, τα φιλμάκια που θα δείτε, την παρουσία μας στα ΜΚΔ, αυτοί οργανώνουν με τη δική μας συνεργασία την πορεία της Πρωτοβουλίας. Γιατί σε αυτούς παραδίδουμε σήμερα τον τόπο, και αν έχω ένα να τονίσω σήμερα, είναι το πόσο περήφανη είμαι για τη νέα μας γενιά. Αν θα συνεχίσουμε να έχουμε μια παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη σε αυτούς δικαιωματικά να την χαράξουν πρώτοι.

Πολλοί παρεξήγησαν την ονομασία της Πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος για την Κύπρο”. Εμείς είμαστε πολύ περήφανοι γιατί έλαχε, τύχη αγαθή όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας, στην Αμμόχωστο να πάρει τη σκυτάλη με τα γεγονότα του Οκτωβρίου και να διεκδικήσει αυτό που χρόνια περιμένουμε για όλη την Κύπρο. Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι η λύση περνά μέσα από την Αμμόχωστο. Χάθηκε η Αμμόχωστος, χάθηκε η ελπίδα για λύση. Όχι η όποια λύση. Λύση συγκεκριμένη, η οποία προκρίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον διεθνή παράγοντα και όλους τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρνούμαστε να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στους κατακτητές. Γιατί άρχισαν να ακούγονται πλέον φωνές προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς αρνούμαστε να γίνουμε μειοδότες. Θέλουμε την πατρίδα μας ενιαία και επανενωμένη.

Στο ψηφοδέλτιο μας θα δείτε Λεμεσιανούς, Λαρνακείς, Κερυνειώτες, Χωραϊτες και Βαρωσιώτες όλοι με ένα κοινό όραμα και ένα χρέος στην πατρίδα. Eνώσαμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: την επανένωση του τόπου μας που θα φέρει και την πάταξη της διαφθοράς και την ευημερία του τόπου.

Θα δουλέψουμε και θα μιλήσουμε για έναν τόπο όπου όλοι οι Κύπριοι, απαλλαγμένοι από τα δεσμά του παρελθόντος θα μπορούν να ευημερήσουν. Για μια κοινωνία κτισμένη με τη σωστή έννοια της λέξης, ίση, ελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική. Για μια ελεύθερη και κυκλική οικονομία που θα προσφέρει προοπτικές αληθινής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Για μια παιδεία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, κοσμική και προπάντων περήφανη για την ιστορία του τόπου. Για έναν πολιτισμό αυτούσιο και παγκόσμιο που εκφράζει τη θέση μας σε τούτο το λίκνο του πολιτισμού που είναι η Μεσόγειος. Για μια αληθινή και ουσιαστική έγνοια και πράξη για το περιβάλλον ενώπιον της λαίλαπας της κλιματικής αλλαγής.  Για μια υγεία για όλους και όχι για τους λίγους…Για ένα κράτος δικαίου όπου όλοι μα όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τη χαρά της ζωής σε τούτο τον παράδεισο που λέγεται Κύπρος.

Γιατί μόνη λύση είναι η λύση!